Συχνά τα “μεγάλα παράθυρα” και το “πολύ φως” είναι χαρακτηριστικά ενός ωραίου χώρου. Υπάρχουν βέβαια και εσωτερικά δωμάτια που όμως μπορούν να σωθούν από την “σκοτεινιά” τους, αν χρησιμοποιήσουμε τον σωστό φωτισμό.
Διαβάστε μερικές συμβουλές από έναν επαγγελματία του είδους για το πώς να μετατρέψουμε ένα μπάνιο χωρίς παράθυρο ή ένα υπόγειο ή έναν διάδρομο ή ένα γραφείο σε έναν ξεκούραστο φωτεινό και φιλόξενο χώρο.

1. Εάν έχετε τη δυνατότητα για μια μόνο πηγή φωτός σιγουρευτείτε ότι είναι αρκετά μεγάλο γεμίσει το δωμάτιο, αναφέρει ο Michael Murphy interior designer για την εταιρία Lamps Plus. Ο κανόνας είναι δες τις διαστάσεις του δωματίου για παράδειγμα 3μ. Χ 3μ. πρόσθεσε τις δύο διαστάσεις του χώρου 3+3=6 και πολλαπλασίασε το αποτέλεσμα με το 10. Δηλαδή 6Χ10 = 60 . Το νούμερο αυτό είναι η διάμετρος του φωτιστικού σε εκατοστά, που πρέπει να μπει κεντρικά στον χώρο και στην οροφή ώστε η διάχυση του φωτός να “γεμίζει” όλο το δωμάτιο.

2. Για βέλτιστη απόδοση των λαμπτήρων πρέπει ή να έχουμε γυμνές τις λάμπες ή με ένα περίβλημα φωτιστικού από γυαλί. Ένα καπέλο κρεμαστού φωτιστικού από αδιαφανές υλικό υφασμάτινο ή από άλλο υλικό θα δημιουργήσει μια αισθαντική ατμόσφαιρα αλλά όχι πολύ φως. Ένα καπέλο που αφήνει το φως να περάσει πάνω και κάτω δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σε έναν σκοτεινό χώρο γιατί οι τοίχοι θα παραμείνουν σκοτεινοί.

Δείτε επίσης, ιδέες για φωτιστικά κομοδίνου

3. Αν χρειαζόμαστε φωτισμό για συγκεκριμένη εργασία είτε είναι γραφείο είτε κουζίνα ή λουτρό και παράλληλα τα τετραγωνικά μας είναι λίγα τότε πρέπει να τοποθετήσουμε έναν συνδυασμό φωτιστικών και όχι ένα κεντρικό κρεμαστό. Ακόμα καλύτερα είναι να τοποθετήσουμε τα φώτα μας αν έχουμε εσοχές στους χώρους που μας επιτρέπουν να βάλουμε τα φωτιστικά ή ταινίες led. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε κρεμαστό φωτιστικό ή κάποιο βάσεως γιατί ακόμα και αυτά που πιθανώς να έχουν μικρό όγκο μας τεμαχίζουν τον χώρο.

4. Συχνά ο κόσμος ξεχνάει τις γωνίες του δωματίου που είναι ένας πολύ χρήσιμος χώρος αναφέρει ο Murphy και συνεχίζει λέγοντας “Αφήνοντας τις γωνίες σκοτεινές κάνει τον χώρο να φαίνεται μικρότερος.” Βάζοντας ένα φωτιστικό δαπέδου ή ένα φωτιστικό γραφείου (αν έχουμε τραπεζάκι) μπορούμε να κερδίσουμε τους χώρους αυτούς.

5.Ιδανική ένταση φωτισμού (σε lumens: Η μέτρηση των επιδόσεων των λαμπτήρων σε lumen επιτρέπει την άμεση σύγκριση της ποιότητας του παραγόμενου φωτός που είναι άλλωστε και ο σκοπός του λαμπτήρα αυτού.
Οι συγκρίσεις που βασίζονται στην ισχύ (watt) όχι μόνο δεν έχουν πλέον κανένα νόημα αλλά μπορεί να είναι και παραπλανητικές.) διαφοροποιείται ανάλογα με τον χώρο. Για έναν χώρο περίπου στα 10 τετραγωνικά μέτρα και για φωτιστικό οροφής μια λάμπα 800 lumens είναι αρκετά. Για συνδυασμό φωτισμού δηλαδή για περισσότερες από μια λάμπες πρέπει να έχετε λαμπτήρες από 450 – 800 lumens. Πρέπει να τσεκάρετε βέβαια και την απόχρωση της λάμπας. Οι λάμπες πυρακτώσεως είναι μεταξύ 2900Κ και δημιουργούν την πιο ζεστή ατμόσφαιρα, κρύβει μικρές ατέλειες. Καθιστικά, υπνοδωμάτια, τραπεζαρίες, βεράντες και χώροι υποδοχής είναι οι χώροι που ενδείκνυνται για την εφαρμογή αυτού του χρωματισμού. Για χώρους που θέλουμε να βλέπουμε λεπτομέρειες ξεκούραστα χωρίς να αλλοιώνεται το χρώμα των αντικειμένων όπως κουζίνα, λουτρά, γραφείο, ατελιέ, ο χρωματισμός είναι μεταξύ 3000Κ – 4900Κ και είναι ο φωτισμός που προσομοιάζει το άμεσο ηλιακό φως. Από το 5000Κ και μετά το φως φαίνεται πιο μπλε και είναι αντίστοιχος με ένα ημερήσιο καθαρό ουρανό.

6. Ακόμα καθρέπτες μέσα στον δωμάτιο είναι χρήσιμοι για δύο λόγους, πρώτα αντανακλούν τον φως και κάποια σημεία γίνονται φωτεινότερα και δεύτερον μεγαλώνει την αίσθηση του χώρου καθώς αλλάζει η προοπτική. Αν μάλιστα έχουμε περιμετρικά και ένα ωραίο πρεβάζι – πλαίσιο τότε μοιάζει ακόμα περισσότερο και με παράθυρο.

Διαβάστε επίσης – Τι είναι o Wabi – Sabi σχεδιασμός που όλοι μιλάνε γι’ αυτό.

7. Τέλος εκτός από τον φωτισμό πρέπει να έχουμε τους τοίχους βαμμένους σε ανοιχτούς τόνους και όχι ματ αλλά σατινέ για αντανακλάται το φως ακόμα περισσότερο και μεγαλώνει η αίσθηση του χώρου.

πηγή lumens
πηγή this old house
source – πηγή

αν σας άρεσε το άρθρο, κοινοποιήστε το ώστε να το δουν και οι φίλοι σας!

…και μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στην σελίδα μας στο facebook – homie.gr

homie.gr