Ράφια στο σαλόνι με αρχιτεκτονικό φωτισμό

Θα συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε πόσο σημαντικό είναι ο φωτισμός στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Αυτή την φορά θα εξετάσουμε ποιόν φωτισμό πρέπει να επιλέξουμε σε ράφια που τυχών να έχουμε σε ένα σαλόνι ή μια τραπεζαρία ή ακόμα και σε ένα υπνοδωμάτιο.

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να τους γνωρίζουμε πριν επιλέξουμε τον φωτισμό για τον αγαπημένο μας χώρο. Τον τύπο φωτισμού δηλαδή αν θα έχουμε κατευθυνόμενη δέσμη φωτός ή όχι (σποτ ή ταινία led). Το σημείο που θα τοποθετήσουμε την πηγή φωτός (πάνω, κάτω, μέσα στο ράφι, στην έξω παρειά του ραφιού κ.λ.π.), τον χρωματικό τόνο του φωτισμού και τέλος την ένταση. Μπορεί να φαίνονται λίγα και απλά αλλά δεν θα πιστεύετε, πως τόσο μικρές μετακινήσεις της πηγής, μας δίνουν τόσο διαφορετικό αποτέλεσμα.

 

1. Τύπος φωτισμού
Πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι είδος διακοσμητικών αξεσουάρ θα τοποθετήσουμε στα ράφια. Μπορεί να ακούγεται λίγο δεσμευτικό αλλά θα σας εξηγήσουμε τι εννοούμε. Στην περίπτωση που έχουμε μικρά αυτόνομα έργα τέχνης όπως για παράδειγμα ένα μικρό αγαλματίδιο τότε ο φωτισμός πρέπει να είναι κατευθυνόμενος και ειδικότερα σποτ τοποθετημένο από την πάνω πλευρά του ραφιού, ουσιαστικά θέλουμε το φως να λούζει το αντικείμενο προβολής μας. Πρέπει να προσέξουμε στην περίπτωση που έχουμε κάποια κορνίζα, να αποφύγουμε τον παραπάνω φωτισμό. Η ένταση του συγκεντρωμένου φωτός, που έχει ως αποτέλεσμα το σποτ, θα “καίει” το έκθεμα μας σε βαθμό που μπορεί να μην διακρίνονται λεπτομέρειες της εικόνας. Λοιπόν στην περίπτωση που έχουμε πολλά αντικείμενα, όπως βιβλία ή κορνίζες θέλουμε φωτισμό που κάνει διάχυση όπως είναι οι ταινίες led.

Διαβάστε επίσης – Ιδέες για χαλαρό φωτισμό μπαλκονιού

2. Το σημείο που θα τοποθετηθεί η πηγή του φωτισμού.
Ίσως είναι το πιο σημαντικό στάδιο απόφασης του θέματος μας. Πρέπει να έχουμε ξανά κατά νου τον τύπο των αξεσουάρ που θα τοποθετήσουμε στα ράφια μας. Θα σας εξηγήσουμε τι αποτέλεσμα έχει η κάθε θέση και με τον ανάλογο τύπο φωτισμού.

α. Τα σποτ δεν έχουν πολλές επιλογές μπαίνουν για συγκεκριμένο λόγο που εξηγήσαμε και παραπάνω, οπότε η θέση τους είναι στο πάνω μέρος του ραφιού και ουσιαστικά μας παρουσιάζει το έργο τέχνης μας. Το “κακό” στην περίπτωση αυτή είναι πως η πηγή του φωτός είναι ορατή και πιθανώς ενοχλητική όταν βρίσκεσαι στον χώρο αφού μπορεί να σε τυφλώνει έμμεσα και να αισθανόμαστε κόπωση στα μάτια αν βρισκόμαστε για πολλές ώρες σε έναν τέτοιο χώρο. Αν επιλέξετε τον συγκεκριμένο φωτισμό μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε έναν ροοστάτη για να μπορείτε να χαμηλώνετε την ένταση του φωτός σε πιο χαλαρές στιγμές.

β. Οι επιλογές των θέσεων πολλαπλασιάζονται όταν θέλουμε φωτισμό γεμίσματος χώρου. Στις περιπτώσεις αυτές οι διαθέσιμες επιλογές είναι τρεις.
Η πιο κοινή θέση είναι στο μπροστινό μέρος του ραφιού έτσι ώστε να τα εκθέματα μας να φωτίζονται όλα ομοιόμορφα και επίσης δεν ενοχλούν οι δέσμες του φωτός αφού δεν μας επιτρέπεται να βλέπουμε την πηγή (βέβαια πρέπει να έχουν χωνευτεί σωστά οι led ταινίες μέσα στα ράφια.
Μια άλλη θέση είναι πίσω στο πίσω μέρος ραφιού στην πάνω πλευρά. Αυτό το σημείο μας κάνει πιο φωτεινό όλο τον χώρο αλλά δημιουργεί σκιάσεις σε αντικείμενα που έχουν όγκο και ύψος. Με λίγα λόγια επιλέγουμε τον φωτισμό αυτόν μόνο όταν έχουμε μικρού μεγέθους εκθέματα.

Μην χάσετε – Τουαλέτα υπνοδωματίου, γυναικεία υπόθεση


Τρίτον μπορείτε να σε κάθετες πλευρές της κατασκευής σας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Να επισημάνουμε πως οι φωτισμοί που μπαίνουν στο πίσω μέρος φωτίζεται όλος ο χώρος του ραφιού οπότε μπορείτε να σκεφτείτε και ωραίες επιλογές πλάτης του ραφιού.

3. Το χρώμα και η ένταση του φωτισμού
Το στιλ διακόσμησης του χώρου σας θα μας οδηγήσει στην επιλογή του σωστού φωτισμού. Στα πιο μοντέρνα και minimal σπίτια ταιριάζουν πιο ανοιχτοί χρωματισμοί όπως το λευκό φως. Να γνωρίζετε πως οι πιο safe επιλογές είναι οι χρωματισμοί θερμού φωτός. Θα σας προτείναμε να μην επιλέξετε ούτε λευκό αλλά ούτε και θερμό (κίτρινο) αλλά κάτι στο ενδιάμεσο. Δεν θα είναι ποτέ λάθος αυτή η επιλογή. Όσον αφορά την ένταση του φωτισμού σκεφτείτε πως είναι συμπληρωματικός και όχι κύριος φωτισμός. Πρέπει λοιπόν να είναι χαμηλής έντασης. Ιδανικά θα ήταν να τοποθετήσουμε έναν ροοστάτη ώστε να έχουμε την επιλογή της έντασης.

Διαβάστε επίσης – Απλίκες για φωτισμό του χώρου σας

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

source – πηγή

homie.gr

Related Post

This website uses cookies.