Το ασβέστωμα είναι μια πολύ αρχαία τεχνική βαψίματος και λόγω των πολλαπλών χημικών ιδιοτήτων του, ο ασβέστης χρησιμοποιείται πολλά χρόνια πριν και για άλλες εργασίες.
Για την ιστορία θα δούμε τον ασβέστη να χρησιμοποιείται (σε διάφορες μορφές του) για τον καθαρισμό νερού σε χωριά ή στην τεχνολογία τροφίμων ή ακόμα περισσότερο για καθαρισμό και απολύμανση.
Για την ιδιότητα σαν “μπογιά” βαψίματος.
Το ασβέστωμα ως τεχνική θα το συναντήσουμε για βάψιμο εξωτερικών τοίχων σε περιοχές που έχουν πολύ ήλιο. Το πολύ καθαρό και έντονο λευκό που μας δίνει το αποτέλεσμα του βοηθά στην αντανάκλαση της ακτινοβολίας των ακτίνων του ηλίου και την διατήρηση του χώρου σε χαμηλές θερμοκρασίες. Θα το συναντήσουμε κατά κόρον στις Κυκλάδες αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του Ελλαδικού χώρου, όμως θα το παρατηρήσουμε και σε παγκόσμιο επίπεδο όπως στην Ισπανία, στο Μεξικό και σε πολλές άλλες χώρες που έχουν το ίδιο “πρόβλημα” έντονης ηλιοφάνειας.
Το καλοκαίρι ήρθε νωρίτερα πάλι και έπιασε απροετοίμαστους τους ιδιοκτήτες εξοχικών και μικρών ξενοδοχείων που δεν πρόλαβαν να φρεσκάρουν τα καταλύματα τους. Το ασβέστωμα των εξωτερικών τοίχων είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο στα σπίτια, στα πεζοδρόμια στις μάντρες και τα τσιμεντένια παγκάκια των νησιών μας.
Πως μπορώ να βάψω με ασβέστη.
Είναι μια πολύ οικονομική και εύκολη λύση και η ποιότητα του λευκού είναι εξαιρετική.
Για να βάψουμε έναν τοίχο με ασβέστη αρχικά δεν πρέπει να έχει περαστεί από κάποιο αστάρι ή μπογιά παλαιότερα. Αν έχει γίνει αυτό, πρέπει να τρίψουμε με σβουράκι ή με το χέρι τον τοίχο με χοντρό γυαλόχαρτο ώστε να αφαιρεθούν όλα τα παλιά υλικά που είχαν περαστεί.
Σκουπίζουμε να φύγουν οι σκόνες και ότι άλλο ξένο σώμα υπάρχει στην επιφάνεια μας πλην του σοφά μας. Ακόμα εκεί που θα περάσουμε το υλικό μας πρέπει να είναι στεγνό.
Ο ασβέστης περνιέται με βούρτσα και όχι με ρολό. Δεν χρειάζεται κάποιο αστάρι πρώτα όμως θα χρειαστούν 3 ή 4 χέρια για να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.
Αγοράζουμε την ποσότητα που θα χρειαστούμε σε σακούλες ασβέστη από κάποια μάντρα οικοδομικών υλικών. Έπειτα παίρνουμε έναν κουβά ρίχνουμε τον ασβέστη μέσα και αραιώνουμε με νερό αφού το ανακατεύουμε με ένα ξύλο. Δεν πρέπει να μας τρομάζει το πόσο νερό θα ρίξουμε αφού το νερό δεν καταστρέφει το υλικό μας. Το πρώτο χέρι πρέπει να είναι αρκετά αραιωμένο για να εισέλθει υλικό ακόμα και σε μικρές τριχοειδής ρωγμές που τυχών να έχει ο τοίχος μας.
Τα επόμενα χέρια τα περνάμε αφού στεγνώσει το προηγούμενο και η αραίωση τους είναι λιγότερη (δηλαδή λιγότερο νερό στον κουβά) τόσο ώστε η ρευστότητα του να μοιάζει με γάλα.
Το τελευταίο χέρι πρέπει να περάσουμε αφού ρίξουμε μέσα στον κουβά μια χούφτα χοντρό αλάτι ή μια κούπα λάδι. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να είναι σταθερό και ανθεκτικό το πέρασμα μας. Έτσι δεν θα τρίβεται εύκολα και ούτε θα φεύγουν φλούδες “μπογιάς” με το πέρασμα του χρόνου.
Το βάψιμο πρέπει να γίνει σε ηλιόλουστες μέρες για να γίνει γρήγορα το στέγνωμα και να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Εννοείται πως αν βρέξει ενώ βάφουμε θα μας καταστρέψει ότι έχουμε κάνει μέχρι τότε.
Αν περάσετε τα πρώτα χέρια και αισθάνεστε πως δεν έχει καλυπτικότητα το μείγμα σας, μην τρομάζετε όταν στεγνώσει θα ασπρίσουν τα πάντα.
Καλές εργασίες και καλό καλοκαίρι. Θα δούμε τα αποτελέσματα των εργασιών σας το καλοκαίρι!!!
μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook
homie.gr